Webdanmark.com hedder nu IMPACT


Læs mere
Content Marketing: En hands-on guide

Content Marketing: En hands-on guide

2 kommentarer 27. maj 2014

Content Marketing er nemmere sagt end gjort. Vi har tidligere skrevet om emnet, men mange af jer har efterspurgt en endnu mere håndgribelig guide til, hvordan man kommer i gang med at producere indhold og planlægger arbejdet, så man opnår maksimal effekt af sin indsats. Derfor har vores content specialist, Kent Lyager, skrevet et hands-on indlæg, der giver dig de allerbedste forudsætninger for selv at komme i gang.

Content Marketing er et buzz word og har været det i et stykke tid. Men hvordan kommer du selv i gang med at producere indhold, og hvordan planlægges arbejdet? Sidder du og arbejder med content marketing i en virksomhed, oplever du sikkert tit, at den store udfordring i forhold til content marketing er at få frigjort tid til at producere indholdet. Det er nemlig tidskrævende at få skrevet godt indhold, så det er vigtigt, at du prioriterer og lægger en langsigtet plan, hvis du vil opnå en målbar effekt af dit arbejde. I dette indlæg får du nogle konkrete og praktiske bud på, hvordan du kan gå frem.

Find ressourcerne – det betaler sig!

Content Marketing er ressourcekrævende. Så hvis du sidder som travl online ansvarlig, har du måske brug for at få tilført flere ressourcer. Der er som minimum 3 gode vinkler på content marketing, som du kan præsentere for din chef, når han spørger, hvorfor der skal bruges tid og/eller penge på det.

 1. SEO. Google og de andre søgemaskiner elsker indhold. De bruger det til at vurdere, hvad dit website handler om, og hvad din forretning tilbyder. Masser af indhold giver dig bedre chancer for at få de gode placeringer i søgemaskinen og høste en masse relevant trafik.
 2. Fundament for alle dine online marketing kanaler. I mange virksomheder kan det være svært at få tid til at krydre fx e-mail nyhedsbreve med tips, tricks og nyttig viden, der hjælper kunderne i deres hverdag. Eller i de sociale kanaler, hvor man skal opdatere tit og hele tiden skal kommunikere engagerende budskaber. Det er meget nemmere, hvis man har et fundament af rigtig godt indhold.
 1. God kundeservice. Content Marketing handler bl.a. om at hjælpe kunderne med at besvare de spørgsmål, de har, og kvalificere dem til fx at foretage et valg. På den måde er der intet nyt i Content Marketing, for god kundeservice har til alle tider været et af de mest effektive værktøjer til at få loyale kunder. Din virksomhed tilbyder sikkert allerede god kundeservice og ekspertise i en butik, på telefonen eller hvor du ellers er i kontakt med kunderne. Det bør dit website også.

Helt firkantet sagt, så ser modellen, der forklarer Content Marketings effekt ganske enkelt sådan ud:

Rationalebagcontent

Det gode indhold, du skaber, viser, at din virksomhed er en seriøs leverandør af løsninger på kundens problem. Den tillid, der skabes her, kan du veksle til salg, fordi kunder ofte hellere selv vil fortage et aktivt køb, end befinde sig i den modtagende ende af et salg!

Find ideerne og prioritér dem!

Noget af det sværeste er at komme i gang og få planlagt arbejdet med Content Marketing. For det er vigtigt, når man gerne vil skabe resultater, at man ikke famler sig frem i blinde. Vi har samlet lidt praktiske input til, hvordan du kommer i gang med strategi og prioritering – hvilke artikler skal du skrive og i hvilken rækkefølge?

Lav den store liste med ideer

Først og fremmest skal du have produceret en bruttoliste af ideer, emner og kundespørgsmål, som du kan prioritere ud fra. Der er masser af gode og nemme metoder til det – her er et par af dem:

 • Snak med de kollegaer, der er i direkte kontakt med kunderne (sælgere, supportere og konsulenter samt medarbejdere, der har været længe i virksomheden.) De kan hjælpe dig med at liste de spørgsmål, som kunderne ALTID stiller før, under og efter køb af dine produkter, services osv.
 • Gå igennem de spørgsmål du har fået ind gennem dit websites kontaktformular eller fælles e-mail – er der temaer, som går igen?
 • Du kan også opstille personaer eller benytte dem, som virksomheden måske allerede arbejder med og så tage udgangspunkt i dem. Hvad ville denne kundetype typisk spørge om ud fra hans profil, og hvad ville hende her omvendt være mere interesseret i at få besvaret?
 • Find de barrierer kunderne typisk har i forbindelse med det, du sælger. I arbejder sikkert allerede med dem i anden markedsføring.
 • Hvis der findes rygter eller ”dårlige historier” om dine produkter eller andre lignende produkter, så angrib emnet, og forklar, hvorfor man ikke skal være bange for at købe det, du sælger.
 • Spørg dig selv: ”Hvordan påvirker mit produkt/min ydelse andre menneskers liv?” Ligger der nogle gode historier gemt i den vinkel, som kan blive til godt indhold?
 • Har du adgang til statistik for søgefunktionen på dit website? Er der noget, kunderne søger meget på? Og måske endda på noget, som du ikke har på dit site? Nogle onsite-søgefunktioner i fx en webshop indekserer kun produkter – men derfor søger kunderne stadig på emner, som er mere brede; vedligeholdelse, tests, guides osv. Her kan sagtens ligge noget guld, som du kan bruge.

Værktøjer

Hvis det kniber med at fylde ideer på listen, så kan du selv med relativt få ideer bruge forskellige metoder til at finde flere relaterede ideer.
Et værktøj som www.Ubersuggest.org kan give dig ideer til måder folk søger på, der relaterer sig til dit søgeord og emne. Hvis du indtaster dit nøgleord, så får du en alfabetisk liste med relaterede Google søgninger, som faktisk er foretaget af brugere, og med en søgevolumen, der er stor nok til, at Google har gemt det som et søgeforslag. Hvis du fx sælger solcreme og ved en masse om det, så kan du søge på ”solcreme” og få mere end 200 relaterede søgninger. Nogle af dem er ”solcreme til skiferie”, ”solcreme til baby”, ”solcreme allergi”, ”solcreme, der ikke fedter” og ”solcreme overskyet”. Her har man allerede skyts nok til at dele ud af sin viden om solcreme ved at svare på, om de cremer, du sælger, kan bruges til forskellige typer ferie, om der er nogle, der er særligt allergivenlige osv. Der er masser af vinkler, hvis man tænker kreativt og sætter sig i kundens sted.

solcremeubersuggest

Prioritér dine ideer

Når din liste begynder at tage form og få fylde, kan det være svært at overskue og bestemme sig for, hvor man skal starte. Her gælder det om at identificere, hvad der giver mest værdi. Men selv det, kan være svært, for værdien kan findes på flere plan. Måske kan du med gode trin-for-trin guides og en FAQ spare dine kollegaer i kundesupport for en masse timer i røret eller på online chatten, eller måske kan du reducere udgifter til varereturnering, fordi kunderne får bedre informationer før et køb. I blogindlægget her fokuserer jeg primært på synlighed i søgemaskinerne og på bundlinje. Men husk at stille dig selv spørgsmålet om, hvad der skaber værdi for netop jeres virksomhed.

Prioriter efter søgevolumen

Måske har du eller en kollega lavet søgeordsanalyser tidligere i forbindelse med SEO arbejdet? Eller også har du måske haft et bureau til at lave det? Søgeordsanalysen kan også være et glimrende værktøj til at prioritere dit content marketing arbejde. Find de søgeord eller fraser, der knytter sig til kundernes spørgsmål, og de ideer du har på listen og brug Googles Keyword Planner tool til at identificere, hvor mange søgninger, der er på ordene, og hvor stor konkurrencen er på de enkelte ord eller fraser.

Du skal ikke være bange for at gå efter såkaldte long tail søgninger, selvom de har lavere søgevolumen i Google. Fordelen er jo, at du kan levere endnu mere relevante svar på kundernes spørgsmål, jo mere specifikke og detaljerede deres søgninger er.

Prioriter efter sæson

En anden fin metode er at tænke i sæsoner. De fleste virksomheder arbejder med varer eller services, der på den ene eller anden måde er sæsonrelaterede. Du kan i den forbindelse måske have nytte af at bruge Google Trends eller Keyword Planner, der viser dig, hvornår på året søgningerne på dine søgeord eller fraser topper. Du kan læse lidt mere om den slags i et af vores andre blogindlæg om afdækning af efterspørgsel (http://www.impact.dk/blog/har-du-styr-pa-eftersporgslen).

Du kan også kigge lidt på virksomhedens øvrige markedsføringsplan henover året og lancere dit nye indhold nogle måneder før, de relaterede kampagner går i gang. Så du er sikker på, at dit indhold er indekseret af Google, og det hele er klar til at linke til i øvrige kampagner.

Det er altså en rigtig god idé at lave en redaktionel årsplan eller et årshjul, hvor du beskriver, hvornår du vil skrive hvilket indhold og tage højde for sæsonbetonede søgninger og kampagner.Så kan du samtidig drage nytte af dit årshjul i alle andre online kampagner og planlægge, hvornår du vil skubbe dit indhold ud til dine følgere på nyhedsbrevet, i klubben, på sociale medier osv. – og måske med forskellige vinkler og formater.

wheel

Tips og tricks til praktisk Content Marketing

Når du har prioriteret dine mange ideer til nyt indhold, og du er klar til at gå i gang med produktionsfasen, bør du overveje, hvordan du rammer dine potentielle og eksisterende kunder bedst. Hvilken type indhold tiltaler dem mest? Og hvordan skal du kommunikere til din målgruppe? Godt indhold er først og fremmest relevant og værdiskabende for brugeren, men det kan variere meget i format og stil.

Hvilke typer indhold kan jeg producere?

I dette indlæg koncentrerer jeg mig primært de formater eller typer af indhold, som er tekstbaserede, og som kan indekseres i Google. Man skal dog huske på, at der er rigtig mange faktorer udover tekstbaseret indhold, der spiller ind på, hvordan du ranker i søgemaskinerne. Så der er stadig masser af værdi at hente i andre typer indhold også. Vigtigst er det, at du producerer indhold til brugeren og så optimerer til søgemaskinerne. Ikke den anden vej rundt.

Typer af content, der kan skaber værdi for brugeren:

tjeliste content marketing

 • FAQ’s
 • Top liste landing pages, fx de mest læste, mest sete, mest købte, dem du anbefaler
 • Vidste du-artikler
 • Tjeklister – Det skal du huske, inden du tager på bilferie, det skal du bruge, når du lapper cykel, huskeliste til den perfekte fest osv.
 • Tips & tricks – Do It Yourself – sådan skifter du selv armatur, sådan vedligeholder du dine havemøbler, undgå disse typiske fejl når du …. osv.
 • Anmeldelser – varer, services, oplevelser osv.
 • Tests – Tag testen og ”find den hunderace, der passer til jeres familie”, ”se hvor I bør tage hen på skiferie”, ”hvilken madras, der passer til din krop” osv.
 • Fordele og ulemper – lister, der opremser fx ”fordele og ulemper ved at købe en stationcar”
 • Sammenligninger. Sammenlign fx 3 produkter, du har i sortiment, så jeg bedre kan træffe beslutning om, hvilket, der passer til mig.
 • Infografikker
 • Blogging
 • Afstemninger og spørgeskemaer. Sæt en undersøgelse i gang og se om ikke der kan komme en god historie ud af resultaterne.

Sådan skal du skrive

Det er vigtigt, at du strukturerer dit indhold og skriver nemt forståeligt, så indholdet bliver værdifuldt for dine besøgende.  Derfor skal du både have en let overskuelig struktur og et let forståeligt sprog. Her får du nogle konkrete inputs til, hvordan du strukturer din tekst og sikrer, at dine budskaber er nemme at forstå.

Struktur

 • Nyhedstrekanten. Du kender det fra avisartikler. Den starter som regel med at konkludere og præsenterer dig for de vigtigste ting først. Ned gennem artiklen udvides detaljegraden.
 • Naturlig progression. Skriver du fx en trin for trin guide, vil der være en naturlig fremgangsmåde i teksten, men det udelukker ikke, at du også her præsenterer det vigtigste først. Altså inden selve guiden fortæller, at det faktisk er nemt selv at lappe en cykel, eller hvad du nu vil beskrive.
 • Tag udgangspunkt i 1 søgeord eller 1 søgefrase i dit indhold. Få det med i sidens overskrift (h1), få det med i det indledende afsnit, i sidens title tag og meta description starten. Men sørg først og fremmest for, at skrive naturligt og ikke stoppe dit nøgleord ind overalt.
 • Brug gerne det eventuelle spørgsmål du vil besvare, som sidens overskrift. Der er i dag mange brugere, der simpelthen stiller spørgsmål direkte i søgemaskinerne, så det er en god idé at matche det.
 • Husk altid at få call to action elementer med, så de besøgende, der netop har læst, set eller hørt dit content også kan konvertere, hvis de nu ønsker at købe eller kigge mere på dine produkter. Det kan også være et formål, blot at få den besøgende videre til en anden artikel, som er relevant eller måske tage kontakt pr. mail eller telefon.
 • Indsæt et par interne links, men undlad at overfylde teksten. Variér ankerteksten (klik her, se mere, vores udvalg af solcreme, solcreme til børn, etc.)

Sproget

 • HV-ord: Brug ord som hvad, hvordan, hvorfor, hvornår osv. og gerne i dine overskrifter. Det er alle de ord, der tvinger dig til at huske, at du skal besvare spørgsmål, og det er ord, der gør det nemt for læseren at overskue dit indhold eller scanne siden igennem efter præcis den information, han/hun leder efter.
 • Lavt lixtal. Skriv nemt og forståeligt med et lavt lix-tal, så alle kan være med. Afhængigt af hvor stor grad af ekspertise, dit brand fordrer, du udviser, så hellere skrive enkelt og tage afsæt i et normalt dagligdags sprog, frem for et akademisk sprog. Husk, at din læser på nettet ikke altid fordyber sig, men snarere scanner teksten på jagt efter en løsning på deres problem. Du kan finde flere Lix-beregnere ved at søge i Google.
 • Brug punktopstillinger for at skabe overblik.
 • Skriv personligt og direkte – brug ord som du, jeg, din og min.
 • Skriv til mennesker og ikke til søgemaskiner.

Det kan være en rigtig god idé at lave din egen checkliste, som du går igennem, for hver tekst du skriver, så der kommer en rød tråd i strukturen. Altså en form for skelet, som du fylder indhold på. Det gør det nemmere for dig at skrive, og det bliver nemmere for læsere af flere artikler at genkende strukturen. På den måde imødekommer du læserens forventninger.

Hvis du vil have en oversigt over, hvad en god landingpage bør indholde set fra et SEO perspektiv, kan du kigge nærmere på denne oversigt fra MOZ.com.

Content marketing i andre perspektiver

Med ovenstående gennemgang skulle du meget gerne være klædt godt på, til at komme i gang med content marketing. Men som nævnt rækker disciplinen også ud over det indhold, du producerer. Når du derfor har godt styr på det, bør du derfor gøre dig overvejelser om, hvordan du linkbuilder i forhold til content marketing, og hvordan du måler på effekten af din indsats. Det tager jeg fat på i mine næste indlæg, så imellem tiden er der kun at komme i gang med at producere noget godt, værdifuldt indhold!

Tags: ,

Digital Marketing Consultant Kent er konsulent med speciale inden for SEO og content marketing. Han har mere end 10 års erfaring med digital marketing og har tidligere arbejdet hos bl.a. JYSK. Til daglig hjælper Kent vores kunder med at sikre maksimal synlighed og konvertering gennem digitale kanaler.

Kontakt Kent Lyager

Send min besked

2 kommentarer

 1. Godt og gennemarbejdet guide Kent!

  Hvordan tænker du selve processen bag Content Marketing (altså det at skrive og markedsføre indholdet) sammenlignet med selve strategien (altså processer, kanaler, type indhold etc.). Det mener jeg nemlig er to forskellige ting. Jeg ved ikke om du har læst Quicksprouts gennemgang af Content Marketing, men den er jeg ret vild med også til andre læsere: http://www.quicksprout.com/the-advanced-guide-to-content-marketing/

  Jeg har i et indlæg på min blog forsøgt at tegne, hvordan jeg plejer at planlægge og lave en strategi til Content Marketing. Den vil jeg også gerne dele med dig og læserne: http://nikolajmogensen.dk/planlaeg-content-marketing-7-trin-til-content-marketing-planen/

  Tak for et godt indlæg – håber der kommer lignende fra jer.

 2. 23/06/14 Kent Lyager Laursen

  Hej Nikolaj

  Tak for din kommentar, dit spørgsmål og dine links.

  I forhold til dit spørgsmål vedrørende selve processen med at producere og markedsføre indhold, så vil jeg i denne omgang svare relativt kortfattet. Det gør jeg fordi, at jeg er i gang med et blogindlæg, der netop handler om udbredelsen af indhold og linkbuilding, samt hvordan der skal skrives, hvis det skal fungere som linkbait. Så der kommer mere om det snart.

  Jeg er enig med dig i, at proces og strategi er to forskellige aspekter af Content Marketing, men jeg ser optimalt processen som noget der springer ud af strategien. Måden du skriver på og måden du pusher dit indhold på, skulle gerne være påvirket at dit formål og dit fokus på målgruppen. Så sammenhængen er klart til stede, hvis det er vellykket Content Marketing vi vil opnå – og det er det jo. Vi kan lige kort vende et glimrende eksempel på Content Marketing, der arbejder med begge aspekter, nemlig din kommentar til mit indlæg.

  1. Du har lavet et godt stykke content. Det er grundlaget
  2. Du markedsfører dit eget content
  3. Du linkbuilder
  4. Du har nøje valgt en kanal, hvor målgruppen er relevant for dit eget indhold.
  5. Du markedsfører dig selv som en kompetence og videnkilde på dit faglige felt.
  6. Du bidrager med ny viden til læserne med to links og et relevant spørgsmål.

  Din kommentar er, som jeg ser det, et led i udførslen af step 6 fra din egen fine trin-guide til Content Marketing, “Snak”. Det fine ved at pushe sit content på den her måde – i forhold til klassisk massemarkedsføring – er jo, at det ikke er pågående og at der stadig bringes ny viden på bordet. Til alles gavn. Det er en af grundende til, at jeg er vild med Content Marketing – det er frem for alt relevant markedsføring!

  Tak også for linket til Quicksprouts guide. Jeg kender godt guiden og synes ligesom dig, at den er vældig god og værd at læse. Jeg vil dog anbefale nystartere at gemme guiden til et tidspunkt efter de har dannet sig deres egne første erfaringer. I mange tilfælde skal man balancere mellem 1. bare at komme igang og 2. at komme rigtigt fra start. Hvis en omfattende guide som denne er den første berøring man har med Content Marketing, kunne jeg godt frygte, at mange ville give op på forhånd og tænke, at det er for omfattende en aktivitet at starte op. Dér hvor jeg tror, at guiden virkelig er nyttig, er når man lige har fået skabt sig de første små resultater og er blevet motiveret for at arbejde mere målrettet og mere struktureret. Da får man virkelig et godt og grundigt 360 graders perspektiv på Content Marketing.

  Jeg håber, at du også vil læse med, når mit næste indlæg kommer – det går som skrevet mere i dybden med markedsføringsaspektet og forholdet til Content Marketing processen.

  Med venlig hilsen
  Kent

Knyt en kommentar til indlægget