3 digitale transformationer under COVID-19 alle bør kende
6. april 2020
Digital transformation når det er bedst
Kriser er hård medicin for erhvervslivet. Men på trods af vanskelighederne, fører en krise også til hastig udvikling for dem, som formår at tilpasse sig rettidigt.
COVID-19 har ændret spillereglerne for brands, retailere og wholesales, nu hvor de fleste fysiske butikker er lukket. Kunderne er flyttet online, og virksomheder er nødt til at finde på nye måder at møde kundernes online behov på for at fastholde deres position på markedet.
Herhjemme blomstrer det med omnichannel-tiltag, der letter købet for kunderne. Vender vi blikket mod udlandet, er det flere gode eksempler på virksomheder, der på rekordtid har transformeret sig selv til en ny og mere digital virkelighed som resultat af COVID-19 krisen.
Vi har taget et nærmere kig på tre af dem, er der lykkedes rigtig godt.
virtuelle showrooms
Med mere end 8.600 brands og 200.000 forhandlere i 144 lande kunne COVID-19 let være blevet et økonomisk mareridt for Joor, der er verdens største digitale engrosforhandler af mode, design og skønhedsprodukter. Virksomheden grublede derfor over, hvordan de kunne fastholde stærke relationer til deres kunder på trods af krisen. Løsningen blev et strategisk samarbejde med ORDRE, som giver dem adgang til teknologien ORB360.
Med ORB360 kan Joor skabe et virtuelt showroom til de indkøbere, som på grund af COVID-19 ikke længere har mulighed for at rejse jorden rundt for at se produkterne i virkeligheden. På denne måde formår Joor at fastholde sine kunderelationer, og kunden bliver samtidig i stand til at se produkterne. Løsningen kommer både Joor og Joors kunder til gode.
Joor har i høj grad fokuseret på mulighederne frem for begrænsningerne, og i en svær tid sørget for at yde sine kunder en god service både kort- og langsigtet.
Joor.com og ORDRE har planer om at gøre teknologien tilgængelig for alle forhandlere senere på året, så de kan benytte sig af den på deres egne sider, når forbrugeren shopper hos dem.
e-commerce som livestreaming
Efter at have lukket halvdelen af sine 337 butikker pga. COVID-19 stod den kinesiske kosmetikvirksomhed Forest Cabin overfor et potentielt tab på 4 mio. dollars og en mulig konkurs.
Forest Cabin valgte at optræne 1600 af butiksmedarbejderne, som var blevet arbejdsløse på baggrund af krisen, i at afholde livestream på TaoBao Live, som er Alibabas teknologi. Her lykkedes det virksomheden at sælge sine produkter gennem den nye digitale kanal med stor succes og i samme ombæring vende den truende konkurs.
We had no choice, and we had to take the new digital path. So, we went all in. And now, we've realized that we can do business in this new digital path
I løbet af blot 15 dage fik Forest Cabin vendt situationen 180 grader. Andelen af online salg gik fra at udgøre 25% af deres samlede omsætning til hele 90%. På baggrund af deres succes med digital commerce endte de med at vækste imponerende 200% år-til-år.
Taobao Live har mere end fordoblet antallet af livestream-rum og livestream-events i forhold til sidste år på baggrund af COVID-19s konsekvenser.
Social selling og group-buys på WeChat
På trods af krisens fremtog har Bestsellers kinesiske afdeling mere end tredoblet deres omsætning på WeChat. Beststeller, som er blandt de største fashionaktører i Kina, har mere end 7000 fysiske butikker og bryster sig normalt ved at være fysisk tilgængelige for det meste af befolkningen.
I en tid med karantæne og lukkede butikker har flere virksomheder brugt WeChats muligheder for social selling. WeChat er den største kommunikationsplatform i Kina og tilbyder sideløbende muligheden for at købe varer direkte igennem platformen og en række muligheder, som er særligt fordelagtige i en krisetid som denne.
For det første får forbrugerne den menneskelige relation til sælgeren, som kan være svær at erstatte 1:1 med digital commerce. For det andet er det muligt at lave gruppekøb, hvor man opnår en rabat, hvis man får tilstrækkeligt mange i sin digitale omgangskreds til at købe.
Både købere og sælgere har incitament til at dele på livet løs. Det kan give store netværkseffekter og betyde gode salgstal. Bestseller har om nogen formået at omfavne digitale salgskanaler i Kina, som boomer på baggrund af COVID-19 krisen.
I Danmark har vi endnu ikke set noget lignende transformationer, men det er bestemt værd at holde øje med social selling.