BÆREDYGTIG RETAIL OG ANDRE TANKER
FRA NRF 2020

Få de 6 vigtigste trends fra årets
største retail-konference

Selvom retail-branchen nok er mere kendt for at opfordre til overforbrug end det modsatte, begynder bæredygtige tiltag at vinde frem i alle dele af forsyningskæden.

Til årets NRF Vision 2020 handlede det ene oplæg efter det andet om bæredygtighed. Andre mere velkendte buzzwords som AI, der de seneste år har været et fast fokuspunkt til diverse konferencer, dukkede også hyppigt op i programmet. Det samme gør sig gældende for customer experience.

Michael Wiatr, Business Consulting Director i IMPACT, deltog i årets største retail-konference og fremhæver her de seks vigtigste trends fra konferencen.

Bæredygtighed

Lad os starte med den nye dreng i klassen. Bæredygtighed. Bæredygtighed er for alvor kommet på agendaen, og vi kan lige så godt vænne os til at sige re-commerce. De ekstreme går skridtet videre og siger ’Planet before Profit’. Uanset hvilken side du holder med, er der ingen tvivl om, at bæredygtighed får afgørende betydning for branchen – både ift. hvordan vi minimerer plastikemballage, hvordan vi producerer varer og hvordan vi genbruger i højere grad.

Eksempelvis arbejder Adidas på, hvordan de kan nedbringe antallet af komponenter i deres sko. Tidligere bestod en sko af 50 forskellige komponenter, men nu har de fået det ned på tre. Målet er at komme ned på én. Med færre komponenter bliver det nemmere at genanvende materialet.

Et andet eksempel er GANNIs butikker i udlandet, som er indrettet med genbrugsplast og papirblomster, samt deres nye platform hvor man kan leje tøj, GANNI Repeat.

Bæredygtighed er også centralt for forbrugerne. De vil gerne betale mere for det, viser en undersøgelse fra IBM. Amerikanske Worn Wear tilbyder upcycled tøj, og alene i 2019 oplevede de en omsætningsvækst på 40%.

Men bæredygtighed kan ikke stå alene. Til NRF 2020 kom flere med bud på, hvordan teknologien kan være med til at gøre branchen mere bæredygtig. Data bliver brugt til at optimere forecasting, så man undgår at ligge inde med et stort lager af gamle kollektioner, der ikke er blevet solgt. Dette var eksempelvis noget, som H&M fremhævede som et indsatsområde.

Det leder mig videre til næste store tema. AI.

AI

Selvom AI er blevet diskuteret i flere år, er det stadig noget, der fylder. For som det blev slået fast til NRF 2020, er vi stadig i den spæde start af AI og har langt fra set, hvad AI kan. Ambitioner for AI er høje, men vi er endnu ikke i stand til at indfri dem. Derfor er AI særligt udbredt i innovationszonen, og for mange var fokus på chatbots og lagerstyring.

Udover lagerstyring og chatbots var der særligt fire andre områder, som blev fremhævet som steder, AI kan gøre en forskel i branchen:

  • Markedsføring – online og in-store – herunder personalisering, anbefalinger og kampagner
  • Sikkerhed og mindske svindel
  • Drift, logistisk og hele forsyningskæden
  • Produktudvikling

En af dem, der er i fuld gang med at teste mulighederne i AI, er pizzakæden Domino’s. De bruger AI og data til at reducere og komme med mere præcis leveringstid, tilpasse menuen og strømline forsyningskæden.

Droner og robotter

Også brugen droner og robotter blev flittigt diskuteret. For igen at bruge Domino’s som eksempel, tester de robotter til at bringe maden ud, og robotterne hjælper også til i køkkenet. Blandt andre eksempler var droner, som spottede fejl på butikshylderne. Droner kan tage billeder af varehylder for at se, om produkterne står rigtigt, om der mangler varer, om varer er forkert placeret. På den måde kan dronerne hjælpe til at reducere antallet af medarbejdere på lageret, fordi de bruger dronernes datasæt til at optimere og genere rapportering til centrale systemer.

Gather har udviklet droner, som kan scanne lageret langt hurtigere end mennesker. Det tager en drone otte minutter, mens det for en ansat tager to timer.

Selvom tanken droner og robotter som en del af medarbejderstaben er fascinerende, er det stadig på et tidligt stadige. Men ikke desto mindre er det helt klart noget, vi kommer til at se mere til de kommende år.

Customer experience

En gammel kending som ikke er til at komme uden om, når vi snakker retail, er customer experience. Hvis man var i tvivl om, hvorvidt kundernes forventninger til gode købsoplevelse er under forandring i disse år, skulle man have været til NRF 2020. Her var købsoplevelsen en helt central spiller.

David Dobson, director of retail, hospitality and consumer goods, Intel, fortalte, at først kæmpede retailere om at levere online købsoplevelser, og i dag handler det om at skabe omnichannel-købsoplevelser online såvel som in-store. Kunderne vil have digitale in-store oplevelser. For retailerne handler det om, hvordan de skaber dem, uanset hvor de møder kunden.

Unified commerce

Engang sagde man, at online shopping ville tage livet af de fysiske butikker. Det er endnu ikke sket, og til NRF var der en generel tro på, at det ikke vil ske. Men hvis retailere bliver ved med at se online og fysiske butikker som siloer, kan det koste dyrt for de fysiske butikker.

Kunderne forventer ikke bare digitale købsopleveler, de forventer også, at online og in-store er koblet sammen. Om vi kalder det omnihannel anno 2020 eller unified commerce er lige vidt, for betydningen er stadig det samme – smart brug af data skal binde butikken sammen. Der skal kun være ét lager, og der skal kun være én sandhed om kunderne. Den viden skal bruges til at give kunderne en bedre oplevelse, uanset hvor de handler.

Data og analytics

Man kan vel nærmest ikke sige retail uden også at sige data i disse tider. Jeg kunne let tilføje data under hver af de overnævnte punkter, for der er en ingen tvivl om, at data er en gamechanger. Hvis man altså forstår at analysere på data og omsætte tallene til reelle indsigter.

Robotter og droner serverer data om lageret, data er en forudsætning for AI, data og unified commerce går hånd i hånd, og det samme gør data og gode kundeoplevelser i 2020.

Vi har så meget data til rådighed, så hvis retailerne begynder at bruge daten til bedre at forstå deres kunder kan de genopfinde deres business model og samtidig få gladere kunder. Det pointerede Microsofts CEO, Satya Nadella. Han foreslog også at give medarbejderne indsigt i den data til at vejlede kunderne og øge konverteringsraten. Og det var han langt fra den eneste, der gjorde. Kundedata og kunderejse var tæt knyttet sammen uanset, hvilket oplæg man hørte, og skal man tro stemningen til NRF, er det klart et af de store indsatsområder i 2020.