De 7 vigtigste nyheder fra Google I/O 2019
Google har som oftest styr på hvad fremtidens teknologi bringer. Google I/O 2019 blev ingen undtagelse.
I maj afholdte Google deres årlige konference for udviklere, Google I/O, i Mountain View, Californien. To af vores frontend-eksperter deltog for at høre mere om machine learning, speed tools, web apps, privatliv og augmented reality.
7 Takeaways fra Google I/O
2019 er et stort år for Google. Android fyldte 10 år, Google 20 år og internettet 30 år.
I år har Google allerede lanceret Android Q sammen med en ny, billigere serie Pixel-telefoner og nye tiltag for at imødekomme det stigende ønske om privatliv og datasikkerhed, mens nye features i Chrome udvidede endnu en gang grænserne for, hvad man kan på web.



Fokus på privatliv
Google tager hånd om brugernes stigende fokus på persondata. De præsenterede nye muligheder for at styre den data, de gemmer om brugerne. I brugerindstillinger kan brugerne vælge at slette data manuelt eller slå automatisk sletning til, når dataen har været gemt i 18 eller 3 måneder.
Privatliv spillede generelt en stor rolle i mange andre nye features, fx virker Google Assistants talegenkendelse nu lokalt uden brug af Googles servere, Inkognito-mode kommer til Google Maps, og måden, cookies virker på i Chrome, bliver ændret.
Google Assistant
Google Assistant er blevet reduceret i størrelsen, så dens vitale dele nu kan ligge lokalt på telefonen frem for oppe i skyen. Det betyder markant øgede responshastigheder, mere privatliv og offline brug.
En anden nyhed var ”Duplex on the web”, der lader assistenten udfylde multistep formularer på nettet (såsom hotelbookinger mm.) for brugeren automatisk, helt uden at websites skal tilpasse noget i deres kode. Det er smart!
Talegenkendelsen, som Google Assistant bruger, har også givet et andet interessant afkast i Android Q i form af en ny Live Caption funktion, hvor man nu kan sætte automatiske live undertekster på alt indhold, der afspilles på telefonen, dvs. podcasts, videoer på sociale medier eller sågar personlige videoer fra brugerens eget album.
Caption-funktionen er også blevet brugt i en ny Live Transcribe app, som kan vise undertekster for den samtale, der foregår i rummet omkring telefonen. Det er rettet mod døve og hørehæmmede, fra hvem der allerede er kommet meget positiv feedback, men det er også noget, brugerne vil kunne få stor glæde af, hvis man vil se en video uden lyd i bussen eller toget.
Machine learning
Google I/O havde et markant fokus på machine learning med adskillige spor dedikeret til at få udviklere i alle felter i gang. Google præsenterede TCAV, der skaber transparens og identificerer bias i machine learning-modeller, der ofte kan være uigennemskuelige. Det gør det muligt at fjerne de bias, som giver forkerte resultater. De brugte som eksempel en model, der var trænet til at identificere billeder af læger. Ved hjælp af TCAV kan man gennemskue, hvilke karakteristika modellen ser efter – fx ‘hvid kittel’, ‘stetoskop’ og ‘mand’, hvoraf den sidste selvfølgelig ikke bør være udslagsgivende.
Web
Hvert år bruger Google konferencen som en platform til at vise nye web features og fremhæve sine forslag til, hvordan web-platformen bør udvikle sig.
Speed, speed, speed
Som altid er meget af web-indholdet på Google I/O dedikeret til hastighedsoptimering. Og det er fedt! Speed tooling er rigtig interessant for os ift. at måle og debugge performance. Vi kigger pt. på at få det som en integreret del af vores continuous integration.
Lighthouse, Googles værktøj til profilering af page speed, fik endnu engang nye features. Lightwallet lader udviklere sætte performancebudgetter i Lighthouse CI på diverse assets, så man holder sig på et fornuftigt niveau i hele levetiden af et projekt. Desuden åbner Google nu op for tredjeparts plugins til Lighthouse, så forskellige communities kan få skræddersyet feedback og forslag til optimeringer af netop deres stack (i første omgang lancerer WordPress et plugin).
I en AMA session med Chrome-teamet anerkendte de, at man kan opleve lidt svingende Lighthouse scores, og derfor har de dedikeret udviklere til at få styr på. Alt i alt lægger Lighthouse sig altså i selen for at blive et integreret værktøj til at diagnosticere hastighedsudfordringer på websites.
Fra en anden kant udvider Google nu også Firebase Performance Monitoring til web, hvilket giver detaljeret adgang til performance metrics baseret på data, som er opsamlet fra besøgenes sessions på et site. På den måde kan man se spredningen af loadtid osv., så værktøjet er et meget naturligt supplement til Lighthouse.
Derudover blev der over flere sessions demonstreret best practice på hastighedsoptimering ved fx at holde sit indledende JavaScript og billeder på få KB, bruge den nye image lazy loading feature i Chrome og huske font-display: swap til fonts (Google Fonts kommer nu endelig med font-display) mm. I den forbindelse blev teknikken koblet til business casen for performance. Der blev præsenteret flere konkrete cases fra Twitter, Netflix, Hulu, Tui og mange andre, hvor performanceoptimering havde resulteret i bedre fastholdelse af brugere og forøget konvertering. Lidt har også ret – ved at optimere loadtiden med bare 100 millisekunder kunne Zalando eksempelvis se en stigning i global omsætning på hele 0,7%.
Web apps kommer tættere på native apps
Chrome-teamets Project Fugu fremlagde nogle af deres tiltag, hvor Progressive Web Apps får adgang til browser API’er, der matcher dem, som native apps har til rådighed. Her er der tale om helt lavpraktiske ting som at forhindre enhedens skærm i at slukke, bruge operativsystemets delingsmodul eller sende notifikationer i baggrunden på bestemte tidspunkter eller lokationer.
Der er desværre enkelte steder, hvor web stadig kan virke lidt klodset i forhold til native apps. For at imødekomme det præsenterede Chrome-teamet features som paint holding og portals.
Personligt glæder jeg mig til, at progressive web apps kommer tættere på mulighederne i native. At den del af web-platformen fortsat udvikler sig, lægger et rigtig godt pres på Apple om at få det integreret tættere i Safari og iOS (det er nemlig ofte dem, der slæber med fødderne her). Det kommer på sigt til at betyde en masse for web.
Paint holding får browseren til at droppe at vise tom hvid skærm, mens en ny side loader, og i stedet for at fastholde billedet fra forrige side, indtil den nye er loadet. En lille ændring med stor forbedring i user experience.
Portals er et moderne take på, hvordan en side kan linke til en anden. Sat på spidsen er der tale om en nytænkt udgave af Iframes, hvor man kan embedde en visning fra en side inde i en anden og lave naturlige animerede overgange mellem de to. Det blev demonstreret, hvordan man kan embedde indhold vha. portals som små kort på en side. Klikker man på et, kan det udvide sig med en animation og overtage hele skærmen og skifte url til det nye domæne. På den måde får man en meget mere gnidningsfri oplevelse af link mellem to forskellige domæner. Det skal dog nævnes, at begge domæner skal konfigureres til at arbejde rigtigt med portals.
Augmented reality
I takt med at der på Android platformen sker store innovationer på Augmented Reality, følger web også med. Perception toolkit giver nu in-browser detection af QR-koder, stregkoder og ansigter (og på sigt meget mere), når man bruger sit kamera i en web app. I den forbindelse fremhævede Google det eksisterende projekt ModelViewer til at se modeller i Augmented Reality.
WebGL står også foran en mulig opdatering i de kommende år, da der arbejdes på det nye WebGPU spec, der giver mere kraft til grafikprogrammering samt billedfiltrering på web end hidtil og matcher moderne GPU-arkitektur bedre.
Show, don’t tell
Som demoprojekt for både hastighedsoptimering og grafikprogrammering fremviste et hold fra Google spillet PROXX – en udgave af minestryger, der er lavet til at virke på et bredt felt af devices – ned til de billigste feature phones og endda for blinde med en skærmlæser. For at accelerere grafikken i spillet brugte de WebWorkers til logik og WebGL til grafik, hvor det var muligt, og sørgede i øvrigt også for at lave spillet som en Progressive Web App, så det kan installeres og spilles offline direkte fra browseren. På den måde highlighter PROXX en af kernefordelene ved web apps: De kan tilgås fra nærmest alle enheder i verden fra dyr til billig.
Endelig var en af de announcements, der også gav store klapsalver – Googles crawler bot vil nu bruge nyeste version af Chrome – og den bliver endelig evergreen, så den løbende holder sig opdateret.