Geoblokering: Sådan håndterer du det nye EU-forbud

30. november 2018

Mandag den 3. december 2018 træder endnu en regulering af det digitale marked i kraft.

De nye regler mod geoblokering fjerner restriktioner for e-handel i EU – men hvad betyder det for danske webshops?

Mens e-commerce i EU vokser stødt med 20% om året, må 63% af forbrugerne gå forgæves, hvis de forsøger at handle varer eller tjenester fra et andet EU-land på nettet, viser en omfattende undersøgelse foretaget af Europa-Kommissionen.

Denne uligevægt vil man nu forsøge at komme til livs ved at skabe bedre vilkår og dermed et bredere udvalg af varer og tjenester for den digitale forbruger i EU. I praksis betyder det, at man ikke længere må diskriminere eller geoblokere brugere i EU på baggrund af nationalitet, bopæl eller hjemsted uanset om det drejer sig om B2C eller B2B slutkunder.

På trods af ambitionen om at gøre det nemmere for forbrugerne og styrke det europæiske digitale marked, er det midlertidigt ikke helt så nemt for virksomheder at få et overblik over, hvordan de skal efterleve reglerne.

Her er IMPACTs guide til, hvordan din virksomhed undgår at komme i klemme.

SÅDAN OVERHOLDER DU REGLERNE FOR GEOBLOCKING
  • Adgang: Du må ikke nægte EU-forbrugere adgang til din hjemmeside/app eller automatisk omdirigere en EU-forbruger, som kommer ind på din side til en anden version – undtagen hvis vedkommende har givet samtykke hertil. (Med andre ord skal en svensker kunne gå på det danske site uden automatisk at omdirigeres til den svenske version). 
  • Varer: Du må ikke nægte forbrugere eller virksomheder at købe dine varer fra et andet EU-land eller tilbyde dem andre handelsvilkår – MEN, du har ikke pligt til at levere varer til et EU-land, som du ikke i forvejen tilbyder levering til. (Med andre ord skal en bulgarer kunne købe fra din shop, men du er ikke påkrævet at levere varen til Bulgarien såfremt din virksomhed ikke tilbyder levering dertil). 
  • Betaling: Du må ikke forskelsbehandle EU-kunder, hvad angår betingelser for betaling – MEN, du har ikke pligt til at godkende korttyper, som du i forvejen ikke accepterer. (Med andre ord: hvis en dansker kan betale med Mastercard, skal en franskmand også kunne det). 
  • Tjenesteydelser: Du må ikke forskelsbehandle EU-kunder, som køber din tjeneste online (fx hotelophold) fra det land ydelsen leveres i, hvad angår generelle handelsbetingelser. (Med andre ord må du ikke ændre i generelle vilkår, betingelser og pris for en tjeneste, der ydes i Danmark, fordi kunden har en anden nationalitet, bopæl eller hjemsted). 
  • Digitale tjenester: Du må ikke forskelsbehandle EU-kunder hvad angår generelle handelsbetingelser, som køber en digital tjeneste fra dig (cloud, datalagring, webhosting, firewalls, etc.) – MEN, dette gælder ikke copyrightbeskyttede værker (fx musikstreaming, e-bøger, software og onlinespil) samt finansielle og audiovisuelle ydelser, transport, sundhedspleje og sociale ydelser.

Hvis du vil læse mere om geoblokering, har Foreningen for Dansk Internethandel udarbejdet en glimrende Q&A.

Vil du vide mere?

Tag fat i Linnea, hvis du er nysgerrig efter, hvordan geoblocking påvirker din webshop.