Nu taler
Google dansk

25. oktober 2018

Nu taler Google dansk, og det får betydning for de danske detailbutikker

Danske detailbutikker – fra dagligvarer til specialbutikker for golfudstyr – har i årevis været vant til at arbejde professionelt med deres websites. Inden længe skal de også være klar til, at forbrugerne taler til dem via smartspeakers. Google Home lanceres nu i en dansk sprogversion.

Amerikanerne har talt til deres højttalere i årevis. Og med Googles lancering i Danmark den 24. oktober af en dansksproget version af deres stemmestyring “Google Home” vil det også vinde indpas herhjemme. Selvom det kan virke fjernt lige nu, så er mønstret set før – amerikanerne finder på noget nyt, og nogle år efter er det mainstream i Danmark.

Googles indtog kommer til at ændre forbrugernes adfærd. Det vil også stille nye krav til detailhandlen – og åbne nye muligheder – vurderer vores Director, Concept & Technology, Ask Ullerup.

“Jeg ser umiddelbart tre områder, man bør forholde sig til: Retailerne skal først og fremmest sikre sig, at deres platforme og systemer taler sammen med de forskellige voice-udbydere. Derudover skal de være klar til at udnytte de marketingmuligheder, som den nye teknologi giver, fx at svare på forbrugernes spørgsmål med det rigtige indhold tagget på den rigtige måde. Det kan være alt fra, ‘hvordan binder jeg en butterfly’, til ‘hvad er den mest energivenlige opvaskemaskine’. Endelig skal de også sikre sig, at deres produkter findes hos de relevante partnere eller distributører, som også bruger voice-teknologien.”

Stemmestyring kan sammenlignes med en kæmpestor bølge, der har rullet længe, og snart slår ned over detailhandlen.

Vi er dér, hvor vandet trækker sig tilbage, og man endnu ikke kan mærke bølgen, men lige pludselig kommer den, og man risikerer at blive slået omkuld, hvis man ikke er klar

Ask UllerupDirector, Concept & Technology

Ask Ullerup opfordrer detailhandlen til at tage udviklingen seriøst, selv om modenheden på nuværende tidspunkt endnu ikke er høj hos de danske forbrugerne.

Det er stadig kun nørderne, de såkaldte ’early adopters’, der har anskaffet en smart speaker, og endnu færre har en forventning om at bruge det til shopping her og nu. De fleste vil gerne kunne se eller føle på, de varer de køber. Men flere og flere har vænnet sig til at indtale deres sms’er eller spørge Siri, om de får brug for en paraply i dag. Og der går ikke længe før danske forbrugere også har vænnet sig til at bede deres smartspeaker om at sende blomster på mors dag eller at tilføje toiletpapir til indkøbslisten”, siger Ask Ullerup.

I USA fandtes der en smart speaker i hver fjerde husholdning i andet kvartal af 2018, og det tal forventes at stige med 48% årligt. Udover Google har bl.a. også Amazon udviklet stemmestyring. Deres udgave hedder Alexa og findes endnu ikke på dansk. Stemmestyring kræver en højttaler, der er forberedt til det. I dag bruges de primært til at afspille musik, men også til at tjekke real-time information om vejret, trafikken, eller til at afklare hvad søren den skuespiller hedder, man har glemt navnet på. Men inden længe vil vi også bruge teknologien til at tilføje varer til indkøbslisten eller finde de billigste flybilletter.

Retailere har arbejdet med søgeoptimering de sidste 10-20 år, men med stemmestyring bliver det endnu vigtigere. For med stemmestyring vil forbrugerne ikke længere få et visuelt søgeresultat med 10 resultater pr. side og en håndfuld annoncer, nu vil der som udgangspunkt kun være ét søgeresultat: nemlig det som algoritmen finder mest relevant. Den udvikling skal danske retailere blive klar til, og det stiller nye krav til dem ifølge Ask Ullerup.

Det handler stadig om, at tilpasse sin commerce-platform til algoritmernes spilleregler, hvor personalisering bliver endnu mere væsentligt, end det er i dag i takt med, at algoritmen søger at matche brugerens intention. Det kommer til at ændre gamet på, hvordan du tiltrækker trafik, og dér skal retailerne være på mærkerne”, siger han.

Interessen kan også mærkes hos IMPACTs kunder. Ifølge Ask Ullerup er der i øjeblikket fokus på at lægge strategi, designe og skabe unikke kundeoplevelser, der udnytter de nye kanaler. De første shoppingoplevelser fra IMPACTs kunder med personlige assistenter forventes for eksempel at udkomme i løbet af første halvår 2019.