Udviklere:
Sådan giver i redaktørerne den bedste oplevelse

Med få tilpasninger kan man som udvikler gøre sit CMS-system væsentlig mere brugervenligt for redaktøren.
IMPACTs backendudvikler Jim Plougfelt guider i dette blogindlæg til hvordan det enkelt kan gøres i Episerver.

Derfor skal du læse dette blogindlæg

Uden at fornærme nogen, kan jeg godt konstatere, at en udvikler sjældent ser helt det samme som en indholdsredaktør. Hvad, der forekommer som ’logik for burhøns’ for en udvikler, kan være noget kryptisk for en redaktør, men som leverandør skal udvikleren gerne levere et produkt, som giver mening for kunden. Det er faktisk slet ikke så svært med Episerver CMS.

Jeg har flere gange overhørt (eller selv haft) en samtale, der udspillede sig cirka som nedenstående:

Redaktør: ”Jeg vil gerne have et billede og en tekst på forsiden.”

Udvikler: ”Ja? Har du ikke læst min mail med 32 punkts guiden?”

Redaktør: ”Joeh… men jeg forstå ikke helt, hvorfor jeg skal oprette to blokke og en ny folder i medie biblioteket – det virker lidt voldsomt, når jeg bare gerne vil have billedet fra vores TED talk på?”

Udvikler: ”Jamen vi blev nød til at lave et *volapyk* for a kunne dele *noget med et interface???* og så skal du huske at *noget med en server og noget ’content’*.”

Redaktør: ”Nå eh… okay… jeg prøver, kan du hjælpe mig hvis jeg ikke kan finde ud af det.”

Udvikler: ”Ja det kan jeg godt, det tager 30 minutter.”.

Dette er naturligvis sat meget skarpt op, men det sker oftere end nødvendigt, og det er der flere grunde til. Jeg har tit oplevet, at udvikleren laver noget, der er super smart, og hvis udvikleren selv skal sige det, er koden virkelig smuk. Men udvikleren tænker ikke nødvendigvis på slutbrugeren. Det er ikke, fordi udvikleren er doven eller ikke ønsker, at kunden skal være glad for det, som udvikleren laver – Når koden er tæt på genial, skulle kunden jo gerne være glad.

I Episerver er det imidlertid ikke særligt tidskrævende eller trivielt at lave et CMS-system, der giver god mening for redaktøren at bruge.

Jeg vil i det kommende eksempel tage udgangspunkt i Alloy Demo-sitet, der følger med, når du henter EPiServer Visual Studio Extensions.

I eksemplet vil jeg kigge på Pagetypes og Blocktypes. Det kræver ikke ret meget af udvikleren at sørge for, at PageTypes eller BlockTypes (og andet content) fremstår med et klart og tydeligt formål, og det kan være til stor hjælp for redaktøren.

Las os tage udgangspunkt i en side, der indeholder en liste af nyheder. Vi kalder modellen for NewsCollectionPage.

For en udvikler giver det fin mening. Det er jo en side, der holder en collection af typen Article Page, som bruges til nyheder. Men for en redaktør fremstår det muligvis en anelse mere kryptisk. Jeg har igennem de sidste mange år set masser af eksempler på ovenstående, og jeg har muligvis også selv været skyld i et par af dem.

Men hvis vi nu tilføjer lidt til vores model:

Så bliver det hele hurtigt meget mere behageligt at se på – Måske sidder der endda en designer, der kan bruge 30 minutter på at lave et thumbnail, der gør det ekstra lækkert. Det er små ting, der betyder meget for den oplevelse, slutbrugeren får.

Dette er blot et eksempel på en funktion, der kan benyttes til at give slutbrugeren en positiv oplevelse, når udviklerens fine arbejde bliver leveret til dem.

Værktøjet er stillet til rådighed af Episerver som en out of the box-funktionalitet, der giver udvikleren rig mulighed for at udvide og bygge sine egne funktioner og moduler oven på.

Ansvaret for at huske at få disse ting implementeret ligger primært hos den opmærksomme udvikler, og i sidste ende er det langt mindre tidskrævende at huske disse ”småting”, end det er med et langt efterslæb af undrende spørgsmål.

Læs hele Jim Plougfelts blogindlæg på Medium, hvor IMPACTs udviklere løbende deler ud af deres bedste tips og tricks.
I blogindlægget på Medium kommer Jim Plougfelt med mange flere eksempler på, hvordan man som udvikler kan gøre sit system væsentlig mere brugervenligt for redaktøren.