Microservice
arkitektur

I 10 år har IMPACT brugt Microsofts Cloud Platform Azure til at bygge microservice arkitektur for en række B2B og B2C kunder.

Hvad er en microservice arkitektur?

Microservice arkitektur er en softwarearkitektur, som er opbygget af enkeltstående services med selvstændige API’er. Tilsammen udgør det en komplet software-løsning.

I modsætning til monolistisk arkitektur udstiller microservice arkitektur hver forretningslogik som en enkeltstående applikation. Hver microservice har ansvaret for sit eget forretningsområde og kan håndtere flere forretningsområder og applikationer, som bruger forskellige teknologier

Det kan være en mailservice, som sørger for udsendelse af mails. En basketservice, som sørger for at varerne på dit website kommer i kurven. En betalingsservice, som sikrer online betaling. Eller dine forskellige platforme som dit CMS-system, som sikrer dit website content.

Microsoft Cloud
Gold Partner

Siden 2010 har vi brugt Microsofts Cloud Platform Azure til at bygge microservice arkitektur for en række B2B og B2C kunder.

Med arkitekturen har de gjort det lettere for vores kunder at skalere deres forretning efter behov, mens cloud baseringen sikrer, at kunden kun betaler for de tjenester, de har brug for.

Kunder med microservice

Øget omsætning med en cloudbaseret platform

Flere store virksomheder har omlagt deres IT-arkitektur til microservices. I juli 2019 lancerede vi Carl Ras’ nye site, som er bygget med microservice arkitektur og en headless commerce tilgang der sikrer en agil løsning med hurtigere time-to-market. Læs casen her.

6 fordele ved microservices

Markedets førende it-arkitekturer er opbygget af microservices. Her er seks gode grunde til, hvorfor de er det:

Minimer omkostninger

Omkostninger til hosting herunder hardwareleasing, datacentre og licenser minimeres eller fjernes helt. Yderligere skabes en omstillingsparat organisation, da man ved hjælp af microservices skifter en lang række kapitaludgifter til driftsudgifter.

Skaler let og hurtigt

Når du bygger en cloud baseret microservice arkitektur, kan du hurtigt og effektivt skalere løsningen til det konkrete behov. Du kan skalere hver service individuelt, og du bruger kun servicen, når den er relevant.

Øg effektiviteten

Microservices giver dig muligheden for at genbruge services i forskellige kanaler og forskellige løsninger. Dermed nedsættes de ressourcer, det kræver at fejlrette, modificere og udvide de involverede løsninger.

Yderligere øges agiliteten i organisationen ved release af nye features. Udviklingen i din organisation effektiviseres, og du sikrer en hurtigere time-to-market.

Skab sikker performance

Opstår der bugs i en monolistisk arkitektur, risikerer det at påvirke hele sitet. Ved microservice arkitektur vil bugs derimod kun påvirke den enkelte tjeneste, hvori udfordringen ligger.

Skab en fremtidssikret arkitektur

Med microservice arkitektur opdages fejl hurtigt og rettes let, da enkelte microservices kan rettes og deployes som en mindre enhed, i modsætning til en monolitisk arkitektur hvor alt skal deployes hver gang.

Derved nedjusteres risikoen i forbindelse med udvikling, og risikostyringen gøres lettere.

agil forretning

I en verden, hvor forbrugernes forventninger og ønsker konstant ændres, hjælper microservices dig med at skabe en agil forretning, som hurtigt og sikkert kan skifte retning, hvis der er behov for det.

Hvordan virker microservice arkitektur?

For at forstå, hvor og hvordan microservices fungerer, er det nødvendigt at forstå den samlede arkitektur, som hver service indgår i.

Når IMPACT bygger moderne it-arkitektur læner vi os op ad Gartners metode; Pace-layered Application Strategy. Det er en metode til at kategorisere, vælge, styre og overvåge applikationer.

Metoden støtter forretningstransformering, differentiering og innovation.

En softwarearkitektur bygget af microservices spiller godt sammen med andre moderne teknologier som headless cms, commerce og cloudbaserede løsninger.

Pace-layered Application Architecure

En Pace-layered Application Architecure består af tre lag, som forbindes. Dermed kan lagene servicere hinanden, hvilket øger agiliteten.Det nederste lag er fundamentale forretningssystemer som ERP- og økonomisystem. Systemerne i dette lag har lang levetid – typisk +10 år.

Det midterste lag rummer din forretningslogik. Opbygget af microservices er det her, du finder de systemer, som differentierer dig fra dine konkurrenter.

I det øverste lag, kaldet oplevelseslaget, finder du dine kanaler. Det er disse systemer, som rummer den oplevelse, som brugeren ser. I dette lag har du mulighed for hurtigt at besvare markedets ændrede behov.

Monolit vs. microservice

For mindre virksomheder med simple softwarearkitekturer kan monolit bringe visse fordele, da det er hurtigere og billigere at komme i gang.

For langt de fleste mellemstore og store virksomheder vil det dog betyde øgede driftsomkostninger.

Monolitten har i lang tid gået hånd i hånd med vandfandsmodellen, hvor udviklingen foregår i længere låste faser, som afsluttes med en længerevarende implementering.

Udviklingen af en microservice arkitektur foregår mere agilt, hvor der arbejdes med scrum og i kortere sprints. Det gør udviklingsprocessen mere fleksibel og skaber et bedre slutresultat.

Mobile commerce
Årets største shoppingdag Black Friday satte igen i år shoppingrekord med en omsætning med Dankort på 2,11 mia. kr. ifølge Dansk Erhverv

Out of the box løsninger

Et alternativ til software arkitektur bygget af microservices er at bruge out of the box løsninger, som tilbydes af eksempelvis Salesforce. I stedet for at udvikle en skræddersyet løsning bruges globalt skalerbare standardløsninger.

Vil du vide mere
om microservice arkitektur?

Så tag fat i Peter. Han kan fortælle dig meget mere.

Peter Fynboe Sølling | IMPACT Team