Rich snippets – den komplette guide

20. juni 2012

Rich Snippets er Google’s værktøj til dig, som vil skille dig ud i søgeresultaterne og få hevet endnu flere kunder ind i butikken. Rich Snippets giver din hjemmeside ekstra opmærksomhed i søgemaskinerne, så arbejder du med en webshop, er der kun at sige go for it. I dette indlæg bliver det gennemgået, hvad Rich Snippets kan bruges til i din forretning og hvordan det rent teknisk skal opsættes.

Rich Snippets

Søger du via Google flere gange om dagen? Så har du måske lagt mærke til en ny tendens, som gør, at enkelte hjemmesider får vist ekstra information i søgeresultaterne. De mest almindelige visninger er søgeresultater suppleret med anmeldelser af produkter, artikler m.m., eller visninger af arrangementer, musiknumre og videoer relateret til din søgning. Dette fænomen kan ved første øjekast virke tilfældigt, men det er det langt fra. Konceptet hedder Rich Snippets, og er Googles måde at give relevante søgeresultater ekstra opmærksomhed i søgeresultaterne.

I dette indlæg bliver det gennemgået, hvad Rich Snippets er, hvad det bruges til i din forretning og hvordan det rent teknisk skal opsættes.

 

RICH SNIPPET GAVNER DIN ONLINE FORRETNING

Rich snippets kan i alt sin enkelthed bruges til at fremhæve din hjemmeside/webshop i søgeresultaterne via en række supplerende information fra din hjemmeside. Informationer der hjælper brugeren og giver følgende fordele for din forretning:

 

 • Tiltrækker brugerens opmærksomhed i Google
 • Giver brugeren yderligere relevant information om hjemmesiden
 • Øger klikraten og minimerer bounce-raten, da brugeren får endnu flere information om hjemmesiden før de besøger hjemmesiden
HVAD KAN RICH SNIPPETS BRUGES TIL?

Hvilke muligheder har du så med rich snippet? Der er faktisk en hel del efterhånden. Dem du nok oftest støder på, er anmeldelser i forbindelse med søgeresultaterne. Her ser du en markering lige under titlen og adressen med 5 stjerner, som indikerer scoren for sidens anmeldelse. Hvad der konkret er anmeldt er vidt forskelligt på tværs af de forskellige sidetyper. På nogle hjemmesider er det en anmeldelse af en artikel, mens det på eksempelvis en e-shop, som regel er brugernes anmeldelser af produkter. Især webshops er begyndt at tage rich snippets til sig, da det er en god måde at skille sig ud i søgeresultaterne. En visning af 5 gule stjerner giver yderligere opmærksomhed og dermed endnu flere kliks. Flere udenlandske og danske webshops har i dag implementeret rich snippets anmeldelser og udover den øgede synlighed i Google, som i sidste ende giver flere penge i kassen, giver anmeldelserne ligeledes værdi i forhold til brugerne, som bliver påvirket af en stærk USP.

Men det stopper ikke ved anmeldelser. Google understøtter en lang række indholdstyper, som kan anvendes som rich snippets og dermed få ekstra synlighed i Google. Mens jeg primært anbefaler webshops at få implementeret rich snippets anmeldelser som det første, kan andre virksomheder og/eller andre hjemmesidetyper have et andet behov, der gør øvrige rich snippet muligheder lige så relevante.

Du kan bruge følgende indhold som rich snippets:

 • Produkt- og serviceanmeldelser
  Anmeldelser af produkter og serviceydelser kan bruges til rich snippets. En hjemmeside kan godt have mere en én type anmeldelse. Siden kan eksempelvis indeholde en redaktørs anmeldelse af et produkt, og samtidig indeholde brugernes anmeldelser af selve indholdet.  Derfor skal det specificeres, hvilken type anmeldelse, der skal vises som rich snippets.
 • Personer
  Kontaktoplysninger og andre personlige oplysninger kan bruges til rich snippets. Det kan eksempelvis være adresse eller jobtitel.

 • Produkter
  Har du en webshop er det relevant at få vist rich snippets på dine produkter. Som jeg tidligere har været inde på, kan dine produktanmeldelser formateres som micro data og læses som rich snippet på produktsider. Du også få vist rich snippets med relaterede produkter, subkategorier m.m.. Det giver dig ekstra opmærksomhed i Google med en stærk USP.

 • Navn og Adresse
  Du kan tilføje Google Places (maps) sammenhørige detaljer direkte i søgeresultatet som rich snippets. Der er ikke tale om visning på et kort, men eksempelvis virksomhedens navn, adresse og telefonnummer. I eksemplet herunder det Frihedsguidens Google+ side, der viser rich snippets med adresse og telefonnummer.

 • Opskrifter
  Har du en hjemmeside med opskrifter, kan du få vist opskriftsbilledet, kalorier, anmeldelser og forberedelsestid som rich snippets. Dette gør Arla eksempelvis med både billede, kalorier og den samlede tid det tager at lave retten.

 • Arrangementer
  Afholder i arrangementer og angiver i dem på jeres hjemmeside? Så kan de vises som rich snippets. Det gør eksempelvis Vega.dk, hvor man under overskriften og adressen kan se tre kommende arrangementer direkte i søgeresultatet. For arrangementer kan du bl.a. få vist dato, titel, sted, varighed, billede, billetinformation og meget mere.
 • Musik
  Musik kan også blive vist som rich snippets i forbindelse med andet indhold. Eksempelvis bruger Myspace det på alle deres sider. Dvs. Rasmus Seebach’s profil på Myspace bliver vist i Google søgeresultatet med direkte links til udvalgte musiknumre, som linker til Myspace’s musikafspiller som afspiller nummeret. Det er muligt at få vist musiknumre, varighed og albumsinformation.

HVORDAN OPSÆTTER JEG RICH SNIPPETS?

For at fremhæve sidens relevante indhold, skal indholdet kodes som værende rich snippets. Til det har Google lavet en kodestandard kaldet microdata eller microformat som tager udgangspunkt i almindelig html. Via Google kodestandard kan du så ”markere” dit indhold som værende af en bestemt type, og på den måde kan Google læse at siden har noget ekstra indhold, som kan vises som rich snippets i søgemaskinen. Som med så meget andet, afgør Google suverænt selv, om der vises rich snippets eller ej. Men hvis din hjemmeside ikke har implementeret kodestandarden, vil det selvfølgelig aldrig vises.

Implementeringen er forholdsvis simpel, men kræver selvfølgelig, at du har indhold, der kan bruges i rich snippets-sammenhæng. Hvis vi tager udgangspunkt i opsætningen af rich snippets anmeldelser, skal du først lave en anmeldelsesfunktion på din hjemmeside, som laver en micro data formatering, som Google kan forstå. Anmeldelsesfunktionen skal give brugeren mulighed for at give en score på eksempelvis 1 til 5 eller 1 til10. Visningen af stjerner skal være interaktiv, så brugeren kan anmelde siden ved at klikke på det ønskede antal stjerner. Der findes en række færdige scripts på nettet til håndtering af denne visning og stemmeafgivelse. Dem kan du med fordel bruge for at spare tid på implementeringen. Når du har implementeret din anmeldelsesfunktion, skal den kunne skabe micro data koden på siden, som i sidste ende giver mulighed for rich snippets i søgeresultaterne. Nogle færdige anmeldelses-scripts har denne del indbygget, hvis ikke skal den bygges ovenpå. Et fiktivt eksempel på en micro data kode, som din anmeldelsesfunktionen automatisk skal kunne genere, kan ses herunder:

<div itemtype=”http://schema.org/Product”>
  <span itemprop=”name”>Lindbergh Chinos</span>
   <img src=”http://www.pwt-group.com/ProductImages/ImageHandler.ashx?style=30-07001&color=DK+BLUE&width=2000” alt=”Lindbergh Chinos” />
   <div itemprop=”aggregateRating” itemtype=”http://schema.org/AggregateRating”>
   <span itemprop=”ratingValue”>9</span>
   ud af <span itemprop=”bestRating”>10</span>
   baseret på <span itemprop=”ratingCount”>24</span> stemmer
  </div>
</div>

Et fiktivt eksempel på micro data kode til rich snippets for anmeldelser kan desuden ses på følgende side: http://www.wagner.dk/default.aspx?c=Item&category=1148&item=133200

I dette fiktive tilfælde har produktet Lindberg Chinos på webshoppen Wagner.dk fået implementeret micro data formatering, som via en fiktiv anmeldelsfunktion på produktsiden, fortæller at produktet har fået 24 anmeldelser med en gennemsnitlig score på 9 ud af 10. Det er denne stump kode som Google læser bruger til visningen af rich snippets. Ønsker du nærmere information om, hvordan rich snippet implementeres kan du med fordel læse mere i Googles egen dokumentation, som jeg linker til i bunden af indlægget. Her kan du også finde et link til googles testværktøj, der kan teste om din side og din opsætning af microdata formattering viser rich snippets korrekt.

TJEKLISTE TIL OPSÆTNING AF RICH SNIPPETS FOR ANMELDELSER

Husk at:

 • Koden er korrekt formateret
 • Anmeldelsesdata vises på siden korrekt
 • Brugerafgivelse af anmeldelse fungerer korrekt
 • Teste forside, en kategoriside og en produktside med Googles testværktøj

Du kan med fordel informere Google om, at din hjemmeside nu indeholder mikrodataformatering, og at du er interesseret i visning af rich snippets for siderne. Det kan du gøre ved at udfylde en formular i Google Webmaster Tools.

SKAL JEG BRUGE RICH SNIPPETS PÅ MIN SIDE?

Ja, og det kan ikke gå for hurtigt! Typen kommer dog an på, hvilken hjemmeside du har. Er der tale om en webshop, der sælger et produkt, så kan jeg anbefale, at du får implementeret en bedømmelsesfunktion på produkt- og kategorisider, som understøtter rich snippets visninger. På produktsiderne kan du bruge brugeranmeldelser til rich snippets og på kategorisiderne kan du også få vist rich snippets med links til relevante produkter, filtreringer eller sub-kategorier via produkt-formateringen. Så hvis du arbejder med en webshop, kan jeg kun sige go for it, da du på den måde, har endnu et værktøj til at skille dig ud i søgeresultaterne og få hevet endnu flere kunder i butikken.  Har du en anden type hjemmeside med andre former for indhold, er rich snippets stadig ikke en dårlig ide, da du igen giver Google muligheden for at vise endnu flere informationer end hidtil direkte i søgeresultaterne. Så tag et kig på trafikkilder og kan du sige ja til at store dele af din trafik kommer via organiske søgninger fra Google, så bør du overveje, hvilke muligheder du for at få vist rich snippets for din hjemmeside.

Har du spørgsmål eller ønsker I at komme videre med rich snippets på jeres side, så kontakt os via kontaktformularen herunder.

EKSTERNE LINKS OG HJÆLP